In 2004 lanceerde UNESCO het UNESCO Creative Cities Network (UCCN), een wereldwijde samenwerking tussen op vandaag 180 steden: van Kaapstad tot Dubai, van Shanghai tot Helsinki, van Sydney tot Mexico-Stad. 180 steden die één ding gemeen hebben: ze zetten creativiteit in als hefboom voor de duurzame ontwikkeling van hun stad en regio. Met de erkenning in 2017 als lid van het UNESCO Creative Cities Network op het gebied van design, zal de regio Kortrijk haar wereldwijde netwerk met niet minder dan 30 collega-designsteden kunnen uitbreiden, van Beijing tot Berlijn en van Buenos Aires tot Istanbul. In Europa behoren 11 steden tot het ontwerpdomein. In België is Kortrijk de eerste stad in dit domein.


Dankzij zijn ligging aan de grens heeft Kortrijk een lange traditie van internationaal zakendoen. Al in de Middeleeuwen leverde de textielindustrie een van Vlaanderens belangrijkste exportproducten op, 'Kortrijks vlas'. Dankzij de verwerking van vlas kreeg de stad een reputatie van vakmanschap, ontwerp van hoge kwaliteit en ondernemerschap. Maar door oorlogen en economische crissisen moest de textielindustrie zichzelf opnieuw uitvinden. Deze noodzakelijke transformatie maakte de regio Kortrijk tot wat ze nu is: zeer creatief en veerkrachtig; eigenschappen die te vinden zijn in alle aspecten van het hedendaagse Kortrijk.


Industrie
De textielhandelaars van de Middeleeuwen zijn ingeruild voor toonaangevende bedrijven in de creatieve maakindustrie, experts in het implementeren van design & design thinking: machinebouwers (Van de Wiele), gespecialiseerde textielfabrikanten (Verilin), imaging technology (Barco) of staaldraad toepassingen (Bekaert).


Onderwijs
Voor elke 7 inwoners heeft Kortrijk 1 student in het hoger onderwijs. De twee universiteiten van toegepaste wetenschappen, Howest en VIVES, en de campussen van de Belgische topuniversiteiten, Gent en Leuven, lopen voorop bij de meest geavanceerde ontwikkelingen en creëren de ondernemers en innovators van morgen.


Stadsontwikkeling
De stad en regio investeren continu in grootschalige en gedurfde stadsontwikkelingsprojecten. Internationale ontwerpers en architecten zoals Bernardo Secchi & Paola Vigano, Bob Van Reeth en Jacques Wirtz maakten deel uit van deze 'makeover' van Kortrijk.Kunst & design
Elke 2 jaar vindt in Kortrijk de Biennale Interieur plaats, internationaal bekend om de nieuwste designtrends en avant-garde meubels te tonen. Tussendoor kan de stad bogen op een levendige cultuurscène, flirten met de grenzen tussen kunst, design, industrie en de stad.Creativiteit zit dus in het DNA van de regio. De bedrijven en organisaties van regio Kortrijk zijn niet bang om te experimenteren en te innoveren en samen te werken om dit te bereiken. Ze zijn flexibel en staan bekend om hun probleemoplossend, creatief denken. Design thinking zoals we zeggen, meerwaarde creëren en innovatie faciliteren.

We blijven investeren in creativiteit om de stad en regio te transformeren. Een belangrijke actor hierbij is de quadruple helix organisatie Designregio Kortrijk, die in 2005 werd opgericht. Deze organisatie koppelt bedrijven, openbare organisaties en studenten aan creatievelingen en ontwerpers. De resultaten resulteren in nieuwe groei en welvaart.

Het lidmaatschap van het UNESCO Creative Cities Network maakt het mogelijk om deze reputatie ook internationaal uit te dragen; voor de lokale inwoners een extra reden om trots te zijn op hun stad en streek. Zuid-West-Vlaanderen kijkt bovendien uit naar de mogelijkheid om goede praktijkervaringen en succesvolle methodieken uit te wisselen met steden in het UNESCO Creative Cities Network. Dankzij deze kennisuitwisseling zal de regio nog sneller, efficiënter en duurzamer kunnen inspelen op de eigen uitdagingen en opportuniteiten. Internationale wedstrijden en stages bijvoorbeeld, voor studenten in design of duurzaam ondernemen. Of gerenommeerde gastlectoren voor de creatieve opleidingen in de regio. Residenties voor kunstenaars en designers van bij ons in het buitenland, en omgekeerd. Nieuwe businesskansen voor designers en de creatieve maakindustrie binnen het internationale netwerk.

Dankzij deze kennisuitwisseling kan de regio haar eigen uitdagingen nog sneller, efficiënter en duurzamer aanpakken.

Dus, spreek tegen ons, laat ons contact maken. Laten we de kracht van het netwerk valoriseren.
Magazine

Discover KORTRIJK UNESCO creative region magazine:NL
EN
FRLogo

Wilt je je eigen sterke producten, services en projecten linken aan dit wereldwijde creatieve netwerk? We nodigen al onze partners en creatieve talenten graag uit om het nieuwe logo te gebruiken. Zo maak je meteen je eigen creativiteit zichtbaar en laat je zien dat je deel uitmaakt van het sterk groeiende, creatieve ecosysteem in onze streek.
Contact

Stijn Debaillie
Coordinator Designregio Kortrijk
stijn@designregio-kortrijk.be
+32 56 51 91 83